Ogródek przydomowy

Mały warzywniak jak założyć i jak o niego dbać?

Własny ogródek to było jedno z moich marzeń. Kiedy będę miała dom to będę uprawiać swoje warzywa. Uprawa warzyw wymaga sporego zaangażowania, nakładu pracy i czasu, dlatego muszę zaplanować to z głową. Wystarczy znać podstawowe zasady, żeby cieszyć się smakiem warzyw z własnego ogródka. Sukces to odpowiednie miejsce, dobra gleba, zioła i warzywa, które lubimy

1. Wybór miejsca:

Miejsce powinno być mocno nasłonecznione, najlepiej z dala od dróg, krzewów i drzew. Oprócz kwestii klimatycznych muszę wziąć pod uwagę odległość od wody. Warzywa trzeba codziennie podlewać, więc musimy mieć wygodny dostęp do wody. Nie chciałabym dźwigać codziennie dużo litrów wody. Najlepiej wybrać miejsce mało uczęszczane, aby nie zniszczyć przypadkiem upraw. Muszę też uważać, żeby pies nie zniszczył roślin.

2. Gleba:

Najlepszą glebą pod uprawę jest żyzna, przepuszczalna, która szybko się nagrzewa. Dodatkowo trzeba muszę zwrócić uwagę na odczyn gleby ( najlepszy jest od 4 do 6,5 pH). Miejsce na warzywniak powinno być oczyszczone z kamieni i spulchnione. Dodatkowo mogę wspomagać się nawozami lub kompostami.

3. Przygotowanie grządek

Grządki powinny mieć ok. 120-140 cm , dzięki temu rośliny będą miały miejsce, żeby rosnąć oraz będzie mi później łatwiej pielić. Ścieżki między grządkami powinny mieć ok. 30-40 cm szerokości. Dla wygody mogę je utwardzić.

4. Wybór roślin i miejsca:

Dostałam kilka rad od babci. Istnieje trochę ważnych zasad którymi należy się kierować:
  • warzywa  szybko rosnące (np. rzodkiewka czy sałata) są zarówno dobrym przedplonem jak i poplonem. Warto je wykorzystywać, aby zapełnić puste luki w warzywniaku i tym samym lepiej zagospodarować powierzchnię.
  • rośliny należące do tej samej rodziny (np. kapustowate) nie powinny być po sobie siane/sadzone. To przyczyna wielu chorób, ataków szkodników i mniejszego plonu;
  • warzywa i zioła wieloletnie (rabarbar, szczaw, lubczyk, mięta) warto posadzić w jednym miejscu;

Część roślin stymuluje siebie nawzajem do działania, inne siebie hamują. Kilka wskazówek odnośnie sadzenia:
  • Nieopodal ogórków warto posadzić bazylię, zagwarantuje to ochronę przed mączniakiem
  • Kiedy blisko kapusty posadzimy pomidory i zioła takie jak mięta, rozmaryn czy tymianek, unikniemy ataku bielinka kapustnika. Natomiast blisko kapusty nie powinniśmy sadzić truskawek
  • Truskawki lubią obecność fasoli, grochu czy sałaty
  • Kapustę powinniśmy sadzić w sąsiedztwie kopru i cebuli
  • Najbardziej tolerancyjne są buraki, dobrze czują się w towarzystwie większości warzyw i ziół
  • Mięta, lawenda cebula i czosnek skutecznie odstraszają mszyce.
Kiedy muszę wysiewać poszczególne rośliny ogrodowe?
  •  marzec: cebula, kapusty biała i czerwona, seler
  • przełom marca i kwietnia: bób, groch, marchewka, pietruszka, pomidory, rzodkiewka
  • kwiecień: sałata zielona
  • przełom kwietnia i maja: buraki, brokuły
  • maj: cukinia, dynia, ogórek

Pielęgnacja roślin:

Kiedy już posadzę lub wysieję moje rośliny należy pamiętać o regularnych zabiegach pielęgnacyjnych:
  • Odchwaszczanie
  • spulchnianie  gleby
  • ochrona  przed zimnem
  • podlewanie
  • ochrona przed szkodnikami
  • nawożenie

 

 

 

Dostałam sporo rad od mamy, babci. które od kilkunastu lat , którymi się z wami podzieliłam. Nie pozostaje nic innego jak rozpocząć pracę nad własnym ogródkiem, który zapewni  dużo satysfakcji i radości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *